هوپاتیا

درباره این قسمت:

در این قسمت از پادکست راوکست شما داستان زنی را میشنوید که به عنوان اولین ریاضیدان و فیلسوف زن تاریخ شناخته میشه و دورانی که شهر اسکندریه در اوج شکوه از نظر فرهنگ و دانش بود در کنار مردان به تحصیل و آموزش پرداخت، هوپاتیا به عنوان نمادی از تفکر و اندیشه تا روزهای آخر به آموزش و گسترش علم در اسکندریه و شهرهای اطراف ادامه داد و شاید بشه اون رو یکی از بزرگترین اساتید مصر و یونان دانست.

در ادامه میتونید ماجرای زندگی پرچالش این اندیشمند بزرگ را در اپیزود هوپاتیا از پادکست راوکست بشنوید.

پیشنهاد پادکست به دیگران:

هوپاتیا، بانوی فیلسوف و ریاضیدان، فرزند تئون، آخرین مدیر کتابخانه اسکندریه بود. حدود۳۵۰ تا ۳۷۰ م. در اسکندریه در امپراتوری روم (مصر امروز) زاده شد. او دختر بچه ای معمولی نبود. در دورانی که اغلب دختران جوان در خانه کنار دیگر زنان خانواده می ماندند، هوپاتیا از پدرش درس هایی در مورد جهان می گرفت. او ردای مردانه می پوشید و به مرکز شهر می رفت.

” بخشی از مقبولیت هوپاتیا به دلیل ذهن تیزبین و خرد او بود، ولی مردم او را به خاطر زیبایی و نیز رفتار مودبانه اش هم دوست داشتند. “به گفته ی یکی از مورخان هم عصرش او چنان زیبا بود که تمام شاگردانش عاشقش می شدند. اما تنها عشق او، آموزش، نگارش و تفکر بود. “به باور برخی پژوهشگران، او دو ماشین، یکی برای تقطیر آب و دیگری برای اندازه گیری سطح آب اختراع کرده است. تمام دانشگاهیان آن دوران به جز هوپاتیا مرد بودند. او در حدود سال ۴۰۰ م. رسما رییس مدرسه افلاطونی در اسکندریه شد. او و شاگردانش را نوافلاطونی می نامیدند. بسیاری از آن ها مسیحی نبودند. هوپاتیا ”  به قدرت تفکر منطقی و اندیشه ای اعتقاد داشت که در آن بتوان قوانین را با مشاهده و آزمایش درک کرد”. او همیشه می گفت: “حق اندیشیدن را برای خودتان حفظ کنید. چون حتی اندیشه اشتباه به مراتب بهتر از نیندیشدن است”.

اما بار دیگر، تنگ اندیشی، تبعیض جنسیتی، دگرناپذیری و تعصب کور و خام از یک سو و از سوی دیگر قدرت طلبی و جهل سبب شد هوپاتیا را نیز همانند بسیاری از دانشمندان و اندیشمندان نواندیش و آزاده پیش و پس از او به جادو گری متهم کنند و “هوپاتیا در درشکه اش نشسته بود، او که مثل همیشه ردای دانشگاهی گشادی به تن داشت، از هر لحاظ به استادی خردمند می مانست همین که جمعیت خشمگین درشکه او را احاطه کردند…

یکی از شاعران فرانسوی سده ۱۹ م. درباره او سروده است:

او به تنهایی باقی می ماند

تغییر ناپذیر و ابدی

و همه چیز در او دوباره زاده می شود

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خواندنی‌ها:
مطالب تکمیلی بیشتر در:

اینستاگرام راوکست
ravcast@

یوتیوب راوکست
ravcast@

پرطرفدارترین اپیزودها