مرگ سیاه

مرگ سیاه
درباره این قسمت:

تا حلا اسم مرگ سیاه به گوشتون خورده؟ میدونید مرگ سیاه چیه؟ در قرن چهاردهم میلادی اروپا و آسیا وارد نبردی بزرگ و پرتلفات شدن، نبردی طولانی که 15 تا 20 سال زمان برد و چیزی حدود 75 تا 200 میلیون کشته برجا گذاشت، این دشمن قدرتمند نه ارتش نظامی بود، نه مغول ها بودن و نه بربرها، یک باکتری بود، باکتری به اسم یرسینیا پستیس که باعث بیماری به اسم طاعون یا مرگ سیاه میشد، این همه گیری دومین همه گیری دنیا و اولین همه گیری اروپا بود که تبدیل به بزرگترین پاندمی ثبت شده در تاریخ هم شد که به مرگ سیاه معروف شد.

پیشنهاد پادکست به دیگران:

تا حلا اسم مرگ سیاه به گوشتون خورده، میدونید مرگ سیاه چیه؟ در قرن چهاردهم میلادی اروپا و آسیا وارد نبردی بزرگ و پرتلفات شدن، نبردی طولانی که 15 تا 20 سال زمان برد و چیزی حدود 75 تا 200 میلیون کشته برجا گذاشت، این دشمن قدرتمند نه ارتش نظامی بود، نه مغول ها بودن و نه بربرها، یک باکتری بود، باکتری به اسم یرسینیا پستیس که باعث بیماری به اسم طاعون یا مرگ سیاه میشد، این همه گیری دومین همه گیری دنیا و اولین همه گیری اروپا بود که تبدیل به بزرگترین پاندمی ثبت شده در تاریخ هم شد که به مرگ سیاه معروف شد.

طاعون قبلا هم باعث مرگ و میر شده و همه گیری هایی را به وجود آورده بود ولی این بار قضیه فرق میکرد، این سری آدم ها خلی راحت از بین میرفن، طاعون، مرگ سیاه، مرگ بزرگ، آفت بزرگ، اینها اسم هایی هستند که روی این بیماری گذاشتند، تخمین زده میشه که حدود 3000 سال قبل از میلاد هم کسایی بودن که از طاعون مرده باشن.

اولین بار جالینوس بود که در نوشته هایش از فراگیر شدن طاعون در شهر رم نوشت. سال ۱۶۶ میلادی بود که شهر رم دچار طاعون شد و بیشتر مردم شهر جانشان را از دست دادند‌. در یونان هم توسیدیدس که تاریخنگار بود از یک بیماری فراگیر و واگیردار اسم میبرد که هم زمان بود با جنگ های اسپارت و آتن که حدود چهارصدسال قبل از میلاد بوده، رومیان طاعون را انتقام یکی از خدایانشون به اسم آپولون میدانستند، بخاطر دزدی هایی که از نیایشگاه های آپولو شده بود‌، یونانی ها هم این بیماری را خشم خدایان میدانستند و برای جبرانش انسان ها را قربانی میکردند.

این بیماری شکل های مختلفی داشت، اینطور نبود که علایمش برای همه یک شکل باشه، طاعونی که قرن چهاردهم شیوع پیدا کرد دو گونه بود، شکل اول به این صورت بود که آلودگی وارد جریان خون میشد و فرد مبتلا خون ریزی داخلی میکرد و رو پوست بدنش تاول های چرکی میزد، به این نوع طاعون میگفتن طاعون خیارکی و شایع ترین نوعی بود که شیوع پیدا کرده بود، نوع دوم هم از طریق دستگاه تنفس میزبان را مبتلا میکرد، تب و سرفه های شدید و عرق ریختن و تهوع هم در هر دو نوع شایع بود، فقط کافی بود بدن فرد مبتلا لمس بشه تا مریضی مثل آب خوردن منتقل بشه. فرد مبتلا هم بین 3 تا 7 روز طول میکشید تا بمیره، البته کسایی هم بودن که یکی دو روزه از بین میرفتن، تقریبا تا 75 درصد کسایی که طاعون میگرفتن میمیردن.

در ادامه ماجرای شیوع مرگ سیاه در اروپا را از راوکست بشنوید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خواندنی‌ها:
مطالب تکمیلی بیشتر در:

اینستاگرام راوکست
ravcast@

یوتیوب راوکست
ravcast@

پرطرفدارترین اپیزودها
حمایت از ما
برای دوست‌داران
همکاری با ما
و اسپانسرشیپ